A hűvösebb idő beköszöntével a szaunázás a családunkban egy rendszeres heti program és nem csak azért mert relaxál, feltölt, hanem azért is, mert nagyon egészséges és karban tartja a testünket. A szaunázás alatt keletkezett hő természetes lázat produkál, mely aktíválj a szervezetünk védelmi rendszerét, mely az immundrendszerünknek kifejezetten jó tesz. A hő hatására megnyílnak a pólusaink, távoznak a káros anyagok szervezetünkből, ezért sem véletlenül mondják, hogy a láz és az izzadás a testünk csodaszerei.

szaunahaz_l nyito

Ha van rá lehetőség, akkor az ottonunkba is érdemes egy ilyen csodakuckót építeni, mely már rengeteg formában megvásárolható. Egy egészség kiállításon futottam bele a Spatrend szaunáiba, ahol tüzetesen tanulmányoztam az újdonságaikat.

sazunaház mix logo

Az álom kategóriába tartozik ez az egyedi, wellness szauna ház, mely önállóan a kert végében egy kisebb birodalomként funkcionál. Egy letisztult, minimalista formavilágba, különlegesen hőkezelt fenyő panelekből épített házba álmodtak meg a tervezők egy szaunát (igény szerinte lehet finn vagy infra) és egy jakuzzit. Belső kialakítása is személyre szabható, a panorámától függően lehet változtatni az üvegfelületeket, emellett himalája sótégla is helyet kaphat, változtatható színű világítással és természetesen GSM vezérlésű telefonos távfelügyelettel.

hordóház mix logo

Az egyik személyes kedvencem ez a formatervezett hordó szauna, mely 4 fő részére biztosít nyugodt feltöltődést. A szauna anyaga, kézzel válogatott elsõ osztályú kanadai vörös cédrus, amely tökéletesen alkalmas a kültéri használatra. A használat utáni megpihenésre a szauna külterében elhelyezett extra ülõpadok szolgálnak, melyet saját ízlés szerint további hangulat elemekkel tudunk fokozni.

diamondsaunas mix logo

Ha az infra szaunát jobban szereted, mint a hagyomásnyosat, akkor érdemes körülnézned a Diamond szaunák között. Az infrasugár egy olyan fény, energia, mely nem az adott légteret, levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül csak arra a testre hat (80%-ban), amire irányul az infrasugár. Sokféle panaszra, szépészeti problémára, egészségügyi gondokra – izom- és ízületi betegségek, hát-gerinc-, végtag fájdalmak – is remek megoldás az infraszauna. Választható egyszemélyes és többszemélyes kivitelben is, külső és belső kijelzővel, emellett rádió és cd lejátszó csatlakoztatására is alkalmas.

sauna seans mix

Ha már rutinos szaunások vagytok, akkor érdemes megbolondítani a feltöltődéseteket egy kis szeánsszal, ami általában finn szaunában történik. Rengeteg félével találkoztam már, mindegyik más-más élményt hagyott bennem, de a lényegük ugyanaz. Lepedőben és papucs nélkül, mezítláb helyezkedjetek el a szaunában, lehetőleg fürdőruha nélkül. Először növeljétek a páratartalmat vizet öntve a lávakövekre, amit egy törölköző segítségével oszlassatok szét. Egy rövid idő után elkezdődhet a szeánsz a felöntéssel – egy merőkanál segítségével vízöntés a lávakövekre – amibe már különböző illóolajok is helyet kaphatnak. A keletkezett gőzt egy törölköző segítségével, legyezés szerűen fel kell kavarni, mellyel a forróságot, leváltja egy hűsítő szellő, aminek váltakozása libabőrt idéz elő…A szeánsz nem pusztán a méreganyagok távozását segíti elő, de a libabőrrel együtt fokozza a boldogsághormon termelődését is, ezzel a lelki nyugalom és béke megteremtését és az ellazulást segíti. A körülbelül negyed óráig tartó rituálénak igen sok válfaja létezik attól függően, hogy milyen olajokkal teli vizet öntenek az izzó parázsra – csokis, mentolos, sörös, negrós, mézes – vagy éppen a szauna mester mivel dörzsöli be a delikvenseket.

 

Tudtad, hogy a szauna a római birodalom óta népszerű?